Ny løbestil - poserunner

Løbeteknik og løbestil, hvad skal det egentlig sige? Findes der er en løbestil, som er bedre end andre? Kan vi optimere vores løb vha. løbestil? Kan vi reducere risikoen for skader med en bestemt løbestil? Hvordan løber vi mest effektivt, men med mindst belastning? Hvorfor er løbestil vigtigt? 

Svaret på ovenstående spørgsmål er ja og midlet til at få en bedre og mere skadesfri kaldes “poserunning”.

Jeg har altid døjet med småskavanker, både løbeknæ, skinnebensbetændelse, overbelastning osv. Grundet store fortvivelser over de små dumme skader, så begyndte jeg at tænke over, om det kunne have noget med min løbestil at gøre. At have den rigtige løbestil og teknik er ligeså vigtigt som at have den rigtige svømmeteknik, sparketeknik osv. Selvfølgelig kan vi alle løbe, men der er bare løbestile, som er mere hensigtsmæssige og optimale at løbe end andre.

Derfor aflagde jeg et visit hos Søren Madsen, også bedre kendt som Poserunner eller måske i kender ham fra hans hjemmeside Poseperformance. En super dygtig træner, som virkelig formår at lære fra sig og give en grundig, men forståelig forklaring på, hvorfor poserunning er den rigtige løbestil.

Grundprincipperne i poserunning

Søren tager udgangspunkt i hans løbe-pyramid, når han skal forklare og overføre poserunning til en ny løber. Pyramiden ser ud som nedenstående.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ud fra denne pyramide, forsøger Søren at analysere dine styrker/svagheder som løber, og dermed, hvorhenne i pyramiden du befinder dig. Der er flere faktorer, som spiller ind ved en løbestil. Det handler ikke blot om, at sætte det ene ben foran det andet, men derimod hvordan og hvor langt du flytter dine ben. Samt, hvorhenne du lægger din vægt/belastning.

Efter en analyse og videooptagelse gennemgår man ens nuværende løbestil. Derefter begynder man langsomt at rette ens løbestil til vha. øvelser, som Søren viser én. Disse variere alt efter, hvordan ens nuværende løbestil er. Dette er for at sikre, at man langsomt bevæger sig mod toppen af pyramiden, og bliver en bedre løber.

Hvorfor poserunning?

Poserunning adskiller sig kort og godt fra andre løbeteknikker ved landingspunktet. Ved poserunning ligger landingspunktet nemlig lige under dit tyngdepunkt, altså under navlen - og ikke foran kroppen, som er der, hvor den typiske hælløber lander. Det betyder, at du skal lande midt på foden, og ikke på hælen eller helt fremme på tæerne. Ved poserunning optimere du dit løb, således du sikre, at du bruger så lidt energi som muligt under løb.

Problemet er ofte, at man ved hællanding lander langt foran kroppen og har tendens til at hive benet langt bagud ved afsæt. Det giver en skæv og langtrukken belastning. Hvis du i stedet lander lige under dit tyngdepunkt, så er det ligesom at du samtidig tager et hurtigere, mere let afsæt, som igen er tæt på kroppen.

Fordelene ved poserunning kan testes ved hop. Hvis du fx. står på jorden med samlet ben og laver et hop, hvor du sætter af på hælene. Så mærker man hurtigt, at man ikke er særlig let, men derimod tung, og faktisk har vært ved at fjedre. Laver du derimod et afsæt på midtfoden, så kan du pludselig hoppe let og uden de store anstregelser. Dette kan overføres til poserunning, jo lettere og hurtigere et afsæt du har, jo mindre belastninger bruger du faktisk - og kan dermed løbe mere økonomisk.

Udover landingspunkt, så adskiller poserunning sig også fra andre løbestile ved, at man trækker hælen mere op under sig selv (op mod balden) fremfor mere bagud. At man tænker “løft løft løft” giver automatisk et hurtigere afsæt og mere effektive afsæt, og helt naturligt vil man få en større og korrekt fremdrift. Landing på midt/forfoden kan lade sig gøre, da skridtfrekvensen (skridt pr. min.) er minimum 180 pr. minut. På den måde udnytter du dine musklers og sener elastiske energi til at komme hurtigt videre til næste skridt. En lavere frekvens vil resultere i et tungt løb med dårlig løbeøkonomi.

Sidst, gælder det om at skubbe hoften fremad. Hvis man laver et knæk i hoften, så bliver landingspunktet helt automatisk flyttet og belastningen øges.

 

For at løbestilen kommer til at fungere i praksis, så er der nogle bestemte bevægelser man skal udføres i en bestemt rækkefølge. Nogle af dem er bevidste, mens andre er ubevidste. Det handler om, at man bliver opmærksom, samt bevidst om de bevægelser, som skaber fremdrift. Altså at man bliver en hurtigere og mere stabil løber.

  • Kropsvægten flyttes fra det ene ben til det andet
  • Tyngdepunktet flyttes frem og der skabes ubalance
  • Et aktivt hasetræk skaber ny landing og balance på modsatte ben
  • Ny landing i posepositionen direkte under tyngdepunktet

Denne cyklus gentages, og jo mere præcis den udføres, desto bedre bliver dit løb.

 

Var ovenstående beskrivelse lidt indviklet? Så forstår jeg dig godt. Derfor har jeg indsat to optagelser af mig, hvor i kan se, hvordan min løbestil så ud, da jeg besøgte Søren og hvordan den så ud, da jeg forlod ham en time senere.

Forhåbentlig videoerne kan give et større indblik i løbestilen, og den konkrete måde den skal udføres.

 

Hvis i har nogle yderligere spørgsmål, så skal i endelig bare skrive!

Bearunner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *