Kostplan op til store løb

Så er det imorgen at den helt store test skal bestås. Jeg har forberedt mig og set frem til dette marathon i flere måneder. Jeg glæder mig som et lille barn, men er samtidig super super nervøs. Hvilket kun er et godt tegn - håber jeg!

 

Hvordan jeg har trænet op til dette løb og dermed de sidste fire måneders løbetræning vil jeg lægge op her på bloggen efter løbet. Det kan være det giver lidt inspiration til nogle af jer seje løbere 🙂 

 

Men i dagene før et marathon er det kosten som er super vigtig. Formen er som den nu er, den skal der ikke tages mere stilling til nu - der kan alligevel ikke ændres noget nu. Jeg føler også selv min form er, hvor den skal være - men det er aldrig til at sige, hvordan min krop reagere efter de 30 km. 

 

Man kan dog gøre mange ting for at forberede kroppen bedst muligt - og det er via kosten. Jeg har, ligesom alle andre løbere, haft stor fokus på carbloading i denne uge. Dvs. sørget for at indtage en del flere kulhydrater end hvad jeg er vant til. Kroppen har nemlig brug for alle disee kulhydrater til store løb, som fx. marathon. Det er af kulhydratdepoterne kroppen skal tære - ligeså snart man går over til fedtforbrænding, så er det at den berømte “mur” rammes. Det er langt hårdere for kroppen når man går over til fedtforbrænding. Derfor gælder det om at have fyldt kulhydratdepoterne bedst muligt op, så man kan køre på denne så lang tid som muligt. 

 

I kan nedenfor se et skema over, hvordan jeg har spist siden onsdag, hvor min carbloading for alvor blev sat igang. Jeg er ikke god til at spise så mange kulhydrater - særligt hvid brød og pasta, men det er man bare nødt til. Og så er det jo også bare en ogd undskyldning for at spise lidt ekstra Nutella 😀 

 

Jeg håber i kan bruge skemaet som lidt inspiration - skriv endelig hvis i har nogle spørgsmål. 

 

4 Comments

  1. Hej! Jeg har hørt noget om at æg også skulle være rigtig godt ugen op til. Er der en speciel grund til at der ikke er æg på din kostplan? 🙂

    Er selv igang med optræning til CPH marathon, hvilket er mit første marathon, så vil gerne spise så godt som muligt!

    • Hej Lærke,

      Du kan helt sikkert godt spise æg op til marathon, da det er en god kilde til protein. Dog vil jeg ikke spise æg de sidste 2-3 dage op til, da det er her du skal fokusere på, at få indtaget kulhydrater. Det er kulhydraterne, du har brug for til et marathon, og ikke proteiner. Det er af kulhydraterne din krop skal hente energi, og jo hurtigere kroppen får optaget alle kulhydraterne, jo før vil den går over til fedtforbrænding, som også er bedre kendt, som fænomenet, hvor man rammer muren. Idet det er væsentligt hårdere for kroppen at nære af fedtdepoterne. Derfor vil mit helt klare fokus være på, at få indtaget godt med brød, pasta, kylling osv., hvor de vigtige energikilder kommer, og som i den grad vil gavne dit løb. Du skal naturligvis ikke begynde, at spise store mængder af kulhydrater, hvis du ikke er vant til det, idet du måske vil begynde at føle dig utilpas og oppustet, men gerne i moderate mængder. Jeg har endnu ikke prøvet at ramme muren, hvilket jeg tror hænger sammen med min næring op til løbene.

      Håber du kan bruge mit svar. Og mange gange held og lykke med CPH Marathon, er sikker på det bliver en kæmpe oplevelse 🙂

  2. Tak for svar!
    Jeg plejer normalt ikke at spise store mængder kulhydrater, da jeg lige præcis har døjet med oppustethed, men vil helt sikkert begynde at skovle mere af det ind før løbet - vil nødigt ramme den frygtede mur! 😉

    P.S. Tak for en inspirerende blog!

    • Det var da kun så lidt! 🙂 Jeg synes, det lyder som en rigtig god idé. Pas dog på ikke at indtage alt for mange kulhydrater, særligt når du ikke er vant til det. En god ídé er, at vælge de grove varianter i dagene op til, altså groft brød, grov pasta og ris osv. Og så gerne på selve dagen indtage lyst brød. Det plejer jeg at gøre, og det har virket! 🙂 🙂

      Det er mig der takker for at du følger med herinde! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *