Forumstatistik

Registrerede brugere
1
Fora
0
Emner
0
Svar
0
Emne tags
0

Overvejer du triatlon?

//Overvejer du triatlon?

Overvejer du triatlon?

Når én sæson slutter, starter en ny. Vi holder måske lige en lille pause efter vores store races, men hurtigt bliver vi fanget i et tomrum, som får os til at tænke fremad og sætte nye mål. Vi overvejer om det skal være a og/eller b – og hvornår og hvordan det passer ind i næste sæsons kalender. Stort set alle race-arrangører er i gang med at promovere deres givne races, vi ser det dagligt på de sociale medier og vi lægger mærke til de mange tilmeldinger løbende. 

Er du havnet i sådan et tomrum, hvor du ikke helt ved hvad du vil. Du er måske blevet inspireret til tri-verdenen og har lyst til at prøve kræfter med det, men usikker på om det er dig. Jeg kan kun sige, at min beslutning om at begynde på triatlon, har været den bedste træningsmæssige beslutning nogensinde.

Allerførst, er det er dog vigtigt at pointere, at når man siger triatlon, så er det ikke ensbetydende med en ironman. Der findes mange distancer indenfor triatlon, så bare fordi jeg gennemførte en ironman, så er det ikke den eneste distance der findes. Dertil skal også siges, at triatlon er for alle – uanset niveau. Alle kan begynde på tri – og få personlige succesoplevelser. Så lad dig ikke skræmme, når folk sætter et lighedstegn mellem triatlon og ironman; for sådan er det ikke.

Når det så er sagt, så er der elementer af triatlon, som er gennemgående uanset distance, som man skal overveje inden man kaster sig over det. Her kommer mine råd, som man skal tænke over inden en stor beslutning tages om, at give sig i kast med triatlon.

1. Er du villig til træning alene?

Hvis du giver dig i kast med triatlon, så skal du være klar på, at tilbringe mange timer med dig selv. Personligt har jeg tilbagelagt rigtig mange timer i mit eget selskab. Jeg har selvfølgelig haft min triklub at træne med, men jeg har trænet meget alene. Mest af alt, for at forberede mig bedst muligt til konkurrencedagen, hvor man alligevel ikke har nogen at køre med. Man er på ene-hånd, og det er på en og samme tid skræmmende og vanvittig fedt. Man skal dog bare være klar på, at afvikle meget træning alene, uanset, hvilket distance man ønsker at prøve kræfter med. Det gælder om at finde glæden ved at træne alene og bare nyde ens træning og omgivelserne.

2. Er du villig til at træne i al slags vejr?

Indenfor tri-verdenen er der ikke noget der hedder dårligt vejr. Eller jo det er der, men der er ikke tid til at græde over det – og aflyse træningen pga. det. Hvis du vil være triatlet, så må du lære at elske al slags vejr. Selvfølgelig er der ingen der synes af skybrud og blæst på cyklen er fedt, men det er nu bare en gang den vejr-risiko der følger med, når man bor i DK. Se selv til Ironman KBH, hvor jeg ramte ind i skybrud og strid modvind; der kunne jeg ikke bare hoppe af cyklen og sige ‘jeg gider ikke mere’. Det gælder om at bide i det sure æble, for det gør også bare de gode og solrige træninger 1000 gange bedre. Så hvis du vil dyrke tri, så lær at se vejret som din træningsmakker i med- og modgang. Det udfordrer dig, når du skal presses lidt, men belønner dig også, når du har været god 😉

3. Er du villig til at indgå kompromiser? 

Hvad end du beslutter dig for at prøve kræfter med en kvart, halv eller hel ironman, så vil du komme ud for situationer i træningsperioden, hvor du skal indgå kompromiser med dig selv. Det gælder alt lige fra sociale events med dine venner og familie, din kost, dit arbejde og din søvn. Jeg tror endnu ikke, jeg har mødt en triatlet, som ikke har måtte indgå kompromiser på den ene eller anden måde. Det er klart, at hvis man vælger en hel ironman, så kommer man til at indgå langt flere kompromiser. Fx. endte jeg personligt med at nedprioritere mit studie, planlægge mit arbejde efter min træning, springe over fødselsdage og familie arrangementer, sig nej tak til alkohol til bryllupper, droppe at lave for mange aftaler da træningen var nødt til at være første prioritet. Man kommer ikke sovende til en kvart, halv eller hel ironman. Så vær forberedt på at indgå kompromiser.

4. Er du villig til at ekstra tid på træning? 

Dette råd afhænger selvfølgelig af, hvilken distance du gerne vil gennemføre. Men uanset hvad, så vil det næsten kræve mere tid af dig end normalt. Du har ikke kun én disciplin du skal være god til, nej du har faktisk tre – og uanset mål for triatlon, så er man nødt til at blive en habil svømmer, cykelrytter og løber. Og det tager bare tid at blive god til alle tre discipliner.

5. Er du villig til at lære dig selv bedre og kende? 

Personligt har jeg aldrig prøvet at komme ud i så mange presset og ukendte situationer, som jeg har prøvet med triatlon. Det var været møg spændende, men også rigtig hårdt. Triatlon er en test for psyke og fysik, og hvordan man overvinder den træthed, smerte og motivations- og humørsvingende oplevelse, som man vil komme til at opleve, ja, det finder man først ud af på tidspunktet. Jeg kan ikke råde jer til andet end at huske på jeres mål og hvorfor i gerne vil det. Så kommer energien og lysten forhåbentlig af sig selv. Men man skal være opmærksom på, at man vil komme ud i situationer, hvor man kommer til at lære sig selv bedre at kende. Og disse situationer opstår især på konkurrencedagen, hvor man presser kroppen over en mere jævn periode, ift. hvad man er vant til i træningen.

6. Er du villig til at krydse grænser? 

Nogen har en force i svømning, andre har i cykling, og de resterende har måske en force i løb. Nogen har måske ikke en force i nogen af de tre discipliner. Så uanset din baggrund, så vil dét at begynde på triatlon også betyde at du skal krydse grænser. Du skal pludselig lære én, to eller tre discipliner fra bunden – og du skal acceptere ikke at være god. Ikke mindst, skal du også være tålmodig. Men det kan være skræmmende at skulle gøre noget, man ikke er vant til. Det bedste råd jeg kan give dig, er, dog at du skal se det som værende en positiv udfordring, hvor du hele tiden udvikler dig mod det bedre.

7. Er du villig til at tage på en helt ny rejse? 

Og du skal ikke blot være villig til, at tage på en hel ny rejse, men du skal også være villig til at tage på den fedeste rejse du nogensinde kommer til at opleve. Personligt, kan jeg kun sige at triatlon har været det fedeste nogensinde. Jeg elsker løb, men tri; det er bare noget helt ekstraordinært. Du vil komme på din livs rejse, hvor du vil møde de mest fantastiske mennesker, se de vildeste race setups, opleve en helt unik stemning, mærke et helt specielt sammenhold,  og ikke mindst, gennemgå en stor personlig udvikling.

 

Jeg håber, du har lyst til at give dig i kast med sporten. Den er noget helt specielt. Jeg kan kun anbefale det uanset distance, mål, udgangspunkt, alder, køn og form. Alle kan!

Har du nogen spørgsmål, er du mere end velkommen til at skrive 🙂

2017-09-18T21:41:10+00:00 september 18th, 2017|LØB|

Leave A Comment