Forumstatistik

Registrerede brugere
1
Fora
0
Emner
0
Svar
0
Emne tags
0

Off-season?

//Off-season?

Off-season?

Flere og flere af os begynder efterhånden at være gået på off-season. I ser flere og flere på diverse sociale medier, som drosler ned for træningen og holder flere træningsfrie dage. Og det er meget naturligt. Nogen af os – hvis ikke de fleste af os – har haft en lang “sæson”, som man så fint kalder det. Men hvorfor går man på off-season og hvad skal det bruges til? 

Off-season er ordet, der bruges af triatleter, cyklister, løbere m.m.. Off-season bruges til at beskrive den periode der følger, efter man har opnået et stort mål eller gennemført årets store mål. Off-season indtræffer typisk mellem august-september måneder. Off-season varer gerne indtil januar. Off-season er det ord, vi bruger til at retfærdiggøre, at træningen ikke er helt så struktureret og pligtopfyldende som den har været i de forgangene måneder.

Når det så er sagt, så er off-season noget alle har brug for. Vi har alle brug for et pusterum; en periode, hvor vi kan slappe af, i både krop og hoved, og måske tillade os at skippe et træningspas eller to – og gøre det med særdeles god samvittighed.

Vi har alle været igennem en lang sæson, hvor vi har taget udgangspunkt i træning. Hvordan og hvornår den skulle afvikles. Vi har stresset over, hvordan det skulle gå os. Vi har haft op- og nedture. Vi har grint og grædt. Vi har knoklet og presset os selv. Men nu, hvor det helt store mål – uanset om det 10km, halvmarathon, marathon eller triathlon-distancer, er gennemført, så trænger vi helt automatisk til en pause. Man kan holde sig kørende længe, fordi man hele tiden har målet i sigte, men ligeså snart man ikke har det, så trænger kroppen til at puste ud. Og det er netop hvad off-season skal bruges til.

Off-season skal bruges på at få genopladet batterierne, og ikke mindst, få motivationen til træning og races helt op igen. Hvor lang en off-season skal være, er meget forskelligt fra person til person. Men de fleste tager gerne et par måneder, hvor træningen bliver lyst-baseret.

Denne periode er jeg også selv igang med lige nu. Nok løb jeg halvmarathon i søndags, hvor jeg endda slog pr og vandt, men dette halvmarathon var ikke planlagt. Det var ren lystbaseret. Selvom jeg har off-season, så træner jeg stadig. Men jeg træner langt fra ligeså meget eller så struktureret, som jeg gjorde før Ironman. Jeg har været mentalt og fysisk utrolig træt efter træningen optil KBH Ironman. Jeg gad ikke mere til sidst, og selvom Ironman var det ultimativt fedeste jeg nogensinde har gjort, så har jeg ikke motivationen til tri-træning lige nu. Jeg gik kold i det til sidst, og det er nok også meget tydeligt lige nu, hvor jeg kun løber. Jeg gider ikke svømme eller cykle længere; jeg har ikke fundet motivationen til det endnu. Og nu er det endda godt tre uger siden jeg kørte IM, men lysten til disse to discipliner er ikke tilstede endnu. Og det er helt okay! Jeg stresser slet ikke over det, men nyder faktisk bare at jeg selv styre min træning – og løber fordi det er det jeg udelukkende har lyst. Jeg løber det tempo og den distance jeg har lyst til, og som passer ind i min hverdag.

Lige nu skal jeg ikke planlægge min hverdag efter træning, men min træning efter min hverdag. Og det er virkelig sundt og dejligt! Jeg er slet ikke i tvivl om, at min lyst og motivation til tri nok skal komme igen – men det gør den kun, hvis jeg lige tager en pause fra det.

Så off-season skal ikke forstås, som en periode, hvor man ikke træner – overhovedet. Det er derimod en periode, hvor man træner det man har lyst til, og i det omfang man har tid til. Off-season bruges også typisk på, at planlægge det kommende års races. Men ej heller det, er jeg begyndt på endnu. For jeg ved slet ikke, hvad jeg har lyst til. Jeg ved ikke om det er ren løb, ren tri eller en kombination. Det bliver jeg først klogere på, når jeg har givet mit hoved lidt ro.

Så til dig derude, som måske stresser over off-season. Bare tag det helt roligt. Alle har det ligesom dig, men du skal ikke lade dig stresse over det. Nyd off-season! 🙂

2017-09-11T20:53:26+00:00 september 11th, 2017|LØB|

Leave A Comment